Woningen en winkels hebben in de donkere maanden vaker last van glasschade dan in de rest van het jaar. Er zijn drie duidelijke oorzaken hiervoor aan te geven:
- Vandalen
- Inbrekers
- Weersomstandigheden
Vandalen: na een avondje stappen zijn er altijd mensen tussen die iets minder goed tegen drank kunnen of niet goed met hun frustratie kunnen omgaan. Op weg naar huis vernielen ze het een en ander.
Inbrekers: Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw zijn dure maanden voor de meeste mensen. Wat is er dan makkelijker dan een ruit in te gooien en de cadeaus gratis mee te nemen...
Weersomstandigheden: het weer is onstuimiger. Een windvlaag, een sneeuwbal, een hagelbui...
Bij woningen is de meest voorkomende oorzaak weersomstandigheden. Veel mensen zetten het slaapkamerraam open om de ruimte lekker door te luchten en als er dan een flinke windvlaag komt klapt het raam open en gaat de ruit stuk. Het maakt in zo'n geval niet uit of er enkelglas of dubbel glas in zit, het gaat vaak met zo'n klap dat de ruit hoe dan ook kapot gaat.
Wat ook een grote kans maakt om kapot te gaan is de achterdeur of de schuurdeur. Als een deur niet goed is afgesloten kan een windvlaag de deur opengooien. Ook laten mensen zich verrassen door de wind bij het naar buiten gaan. Vaak heeft men niet in de gaten dat er een behoorlijke wind staat, men opent de deur (vrijwel altijd een naar buiten draaiende deur) en laat deze uit zijn/haar handen trekken. In schuurdeuren plaatst men vaak draadglas, glas waarin een net van metaaldraad ligt. Dit glas is dikker dan de meest gebruikte glassoorten en bij breuk scheurt het wel maar blijft het in de meeste gevallen aan elkaar zitten. Draadglas is in meerdere kleuren en motieven te verkrijgen maar de meest toegepaste soorten zijn draadglas gefigureerd en draadglas glad. Beiden zijn ongeveer 6 mm dik, blank glas, en hebben een relief waardoor je er niet zo makkelijk doorheen kunt kijken. De gefigureerde versie is het meest geribbeld en is dan ook goed geschikt om toe te passen in garages en schuren want van buitenaf ziet niet iedereen wat er binnen staat.
Eens in de paar jaar hebben we in Nederland te maken met een hagelbui zoals in Italie. Iedereen kan het zich nog wel herinneren, al die auto's en caravans die met zware hagelschade terugkwamen van vakantie. Zo'n hagelbui zorgt er ook voor dat met name de liggende en schuingeplaatste ramen van serres en dakramen kapot gaan. Hardglas is 5 keer sterker dan gewoon glas en kan wel tegen een hagelbui.
Een niet te vergeten oorzaak van glasschade is inbraak. Doe de inbraakcheck van de PKVW en probeer te voorkomen dat de inbreker bij u toeslaat. Om snelkraken en gelegeheidsinbrekers tegen te gaan kunnen we inbraakvertragend glas plaatsen. Dit glas zorgt ervoor dat het minimaal een aantal minuten duurt om binnen te komen. Dit is voor een inbreker in de meeste gevallen genoeg om de poging te staken.
Wat kun je doen om glasschade te voorkomen?
- Wees alert bij veranderde weersomstandigheden
- Zorg voor goed sluitende deuren en ramen
- Plaats goede uitzetijzers en deurdrangers/deuropvangers
- Laat inbraakvertragend glas plaatsen
- Zorg voor goede verlichting