icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Stiller wonen en werken met behulp van geluidwerend glas? Hier moet u op letten!


Een stiller huis zorgt voor een betere nachtrust. Voor sommige woningen is stilte als zeer vanzelfsprekend, maar niet iedereen woont in een stille omgeving. Een woning gelegen aan een drukke weg, naast een school of vlakbij een bedrijf met veel in en uitrijverkeer levert veel lawaai op. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen om geluidshinder de verminderen. Wij vertellen u graag hoe glas ingezet kan worden om geluidsoverlast te voorkomen.

Mogelijkheden met geluidswerend glas

Er zijn meerdere mogelijkheden om woning of pand beter te weren tegen geluiden van buitenaf. Geluid bestaat uit trillingen, het glas zorgt er vervolgens voor dat deze trillingen kleiner worden: daarmee wordt het geluid gedempt. We gaan hierbij altijd uit van dubbel glas. Dit is namelijk standaard meer geluidswerend in vergelijking tot enkel glas. Binnen dubbel glas zijn er 5 factoren die invloed hebben op de geluidsisolatiewaarde van het glas.

1. De dikte van het glas

De dikte van het glas in de meeste huishoudens is per standaard glasblad 4 a 5 millimeter. Wanneer men kiest voor dikker glas van bijvoorbeeld 8 millimeter, dempt dat het geluid een stuk beter. De ruit wordt hiermee wel dubbel zo zwaar. Het is mogelijk dat uw kozijnen het gewicht van het glas niet aankunnen. Onze glaszetters kunnen u altijd adviseren of dit mogelijk is.

2. Gasvulling in de spouw

De ruimte tussen de twee glasbladen wordt de spouw genoemd. Deze ruimte is in oud dubbel glas gevuld met lucht. In het nieuwe, beter isolerend HR++ glas is de spouw gevuld met een milieuvriendelijk edelgas. Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.

3. De breedte van de spouw

De ruimte tussen de glasbladen, de spouw, heeft ook een invloed op het geluid van buitenaf. Hoe breder deze spouw is, hoe geluidwerender. Daar zit echter wel een grens aan. Een te brede spouw zorgt er voor dat de isolerende werking van het glas afneemt. Het gaat dus om kleine variaties in spouwbreedte, het heeft daardoor ook maar een klein effect op het geluid.

4. Verschil in glasbladen

Dubbel glas bestaat uit twee glasbladen, waarvan het ene glasblad kan verschillen van de andere. Een glasblad van een bepaalde dikte weert namelijk een bepaald frequentiebereik. Door het toepassen van verschillende glasdiktes, wordt de geluidsisolatie van het glas verbeterd. In de praktijk lijkt het verschil van 30% ten opzichte van het andere glas het beste te werken. Bij HR++ glas wordt dan meestal gebruik gemaakt van een glas blad van 4 mm en een glasblad van 5 mm.

5. Glas met (akoestische) folie

Gelaagd glas bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar geplakt zijn met een laag polyvinylbutyral (PVB) folie. Deze folie zorgt ervoor dat de glasplaten aan elkaar blijven plakken bij breuk. Dit is niet alleen heel veilig, maar heeft ook een geluidwerende functie. Er bestaan ook speciale akoestische folies.

Uw partner in geluidswerend glas

Een hele rij aan toepassingen zoals u kan lezen, maar vaak wordt een combinatie van meerdere mogelijkheden toegepast. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor HR++ glas, met dikker glas waarvan de glasbladen verschillen en spouw breder is. Wilt u graag meer informatie over geluidwerend glas en de kosten hiervan? Bel dan eens met een van onze experts. Zij leggen u graag uit wat er mogelijk is en wat het beste kan in uw situatie.

-->