icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Ik heb een plotselinge barst in mijn ruit. Hoe komt dit?


Veel mensen krijgen plotseling last van een barst in hun ruit. Een veelvoorkomende oorzaak hiervoor is een thermische breuk.

Thermische breuken komen met name in de herfst, winter en lente voor. Dit komt doordat de zonkracht vaak sterk is, maar de buitenlucht koud. Thermische breuken ontstaan door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Bij temperatuurverschillen van meer dan 30 °C, kan glas breken. Dit noemt men een thermische breuk.

Hoe herkent u een thermische breuk?

Een thermische breuk heeft een ander breukpatroon dan een "normale" glasbreuk. De inloop loopt vanaf de glasrand naar de koude- of warmtezone, waarna de breuk vervolgens van richting verandert en verder loopt. In de afbeelding hieronder ziet u links een normale barst in een ruit, en rechts een thermische breuk. Onze glasspecialisten kunnen het beste voor u beoordelen of u te maken heeft met een thermische breuk.

Het verschil tussen een normale en thermische glasbreuk. Links de normale gladbreuk, rechts de thermische breuk.

Afhankelijk van het soort glas wat u heeft, is er meer kans op een thermische breuk. Sommige glassoorten kunnen temperatuurverschillen minder goed geleiden. Draadglas is hierin het minst sterk, en gehard glas kan hier het beste tegen.

Bent u benieuwd of u te maken heeft met een thermische breuk? Stuur gerust een foto via ons contactformulier. In veel gevallen kunnen wij uw thermische breuk verhelpen.

Hoe voorkomt u een thermische breuk?

Thermische breuken ontstaan als gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas. U kunt thermische breuken beperken door:

  • Lamellen, jaloezieën en gordijnen te plaatsen met enige afstand t.o.v. de beglazing;
  • Verwarmingselementen zoals een heater met enige afstand van de beglazing te plaatsen;
  • Het glas niet te beschilderen of tijdelijk af te plakken met bijvoorbeeld kranten of vuilniszakken;
  • Handelingen te voorkomen die tot een temperatuurverschil van de beglazing leiden. Zoals het natspuiten van uw glas in de zomer;
  • De plaatsing van (grote) voorwerpen te vermijden achter de beglazing, zoals kussens die tegen een raam aan liggen;
  • Gehard glas te laten plaatsen.

Wat kan gehard glas voor u betekenen?

Thermische breuken kunnen voorkomen worden door gehard glas te laten plaatsen. Gehard glas is overigens ook veiligheidsglas. Mocht er toch een thermische breuk ontstaan, dan valt het in kleine korrels uiteen en veroorzaakt het geen ernstig letsel. Thermische breuken vallen overigens niet onder onze 15-jarige garantie, dit betreft namelijk een alledaags natuurverschijnsel. Vele verzekeraars vergoeden de kosten voor vervanging van glas met een thermische breuk overigens wel.

Wilt u meer weten over thermische breuken of wilt u de breuk verholpen hebben? Neem dan contact op met één van onze glasspecialisten!

Bel of vul ons contactformulier in.

-->